KUCHCIK *
1.Przygotował/a w terenie posiłek dla zastępu, korzystając z kuchni polowej lub kuchenki turystycznej. 2.Zadbał/a o estetyczny wygląd polowego “stołu”. 3.Przestrzegał/a zasad higieny przy sporządzaniu posiłków i zapoznał/a z nimi zastęp. 4.Przygotował/a śniadanie lub kolację dla domowników. 5.Przygotował/a podwieczorek według własnego pomysłu.
KUCHARZ * *
1.Prawidłowo posługiwał/a się sprzętem kuchennym (nożami, tłuczkami, maszynką do mielenia, garnkami i patelniami różnej wielkości, cedzakiem). 2.Ułożył/a urozmaicony jadłospis na kilkudniowy biwak lub na tydzień obozu dla całej drużyny. 3.Przygotował/a obiad dwudaniowy dla rodziny, estetycznie go podając. 4.Wybrał/a miejsce na kuchnię na biwaku drużyny urządził/a ją funkcjonalnie.
KUCHMISTRZ–KUCHMISTRZYNI * * *
1.Rozplanował/a i urządził/a blok kuchenny na obozie drużyny lub kilkudniowym biwaku. 2.Kierował/a co najmniej przez trzy dni służbą kuchenną na obozie drużyny lub na biwaku: układając jadłospisy, gotując każdego dnia inną zupę, przygotowując dania mięsne i jarskie. 3.Poznał/a zasady racjonalnego żywienia dzieci i dorosłych. 4.Ułożył/a wybraną dietę: (np.: niskokaloryczną, dla cukrzyków, dla diabetyków) oraz wyliczył/a podstawowe wartości odżywcze w stosunku do tej diety. 5.Przygotował/a młodszych do próby na sprawność “kuchcika”.
|